Peter’s A4tje

De grote dag komt eraan, het gaat nog tussen Rotterdam en Maastricht. De stad die gastheer gaat worden van het Songfestival 2020. Een gevolg van het songfestival is de internationale aandacht, het toerisme en de journalisten die twee weken de regio bezoeken.

Ik heb een sterke voorkeur voor Maastricht en eigenlijk moeten we dat allemaal hebben in Nederland. Verdeel de grote evenementen die Nederland in de schijnwerpers zet, over het land en niet alleen over de Randstad en niet alleen als het te druk wordt.

Wat voor een beeld moet de provincie hebben van de Randstad met Amsterdam voorop? Huizen die wegzakken omdat wij gas wegpompen en nu weer vullen met Russisch gas, voor ons allemaal. De mijnen in Limburg die wij leeghalen en in 1970 sluiten omdat wij gaan vergroenen en maken de werkgelegenheid voor duizenden laagopgeleide, ondergeschikt. De Randstad die miljarden uitgeeft aan de Zuidasdok, Hoekse Lijn en veel meer.

Een aantal jaren geleden had ik het grote voorrecht, Desmond Tutu te ontmoeten en hij vertelde mij dat de wereld in onbalans is, de rijkdom oneerlijk verdeeld is en dit een belangrijke oorzaak is van veel ellende. Af en toe gooien we een brok naar de arme landen toe.

Als je dit betrekt op Nederland, we zijn een rijk land, maar ook oneerlijk verdeeld. De Randstad zorgt goed voor zichzelf en af en toe gooien we een brok naar de provincie.

Amsterdam waar mijn hart en ziel ligt, verliefd op de mensen, trekt vaak aan de juiste touwtjes. Den Haag en Rotterdam ook en als dan 2 van de 3 zich terugtrekken voor het songfestival, word ik argwanend.

Rotterdam heeft het niet nodig, een mooie Stad, mooie voetbalclubs, North Sea Jazz, Erasmusbrug, Kop van Zuid, Musea, Markthallen en de burgervader Aboutaleb. Rotterdam profiteert al van het toerisme in de randstad. Wees groots Rotterdam, gun het Maastricht en trek je terug.

Maastricht is het Amsterdam van het Zuiden maar dan met een fijne bourgondische inslag. Maastricht heeft de ruimte, geen verdeeldheid in de politiek en inwoners, Maastricht op het kruispunt van 3 landen en de plaats waar in 1992 de Euro is geboren.

Een signaal dat ook de NPO moet afgeven, dat Nederland groter is dan de Randstad en de grens van Nederland niet ophoudt bij Nederland. Spreid het toerisme, laat heel Nederland meeprofiteren en Amsterdam, verdeel het toerisme niet over de stad maar over het land. Ook om Amsterdam liggen de meest historische plaatsen, Zaandam met de authentieke Zaanse huisjes en als je dan doorwandelt, kom je in Wormerveer met een heerlijke banketbakker langs de Zaan. Amsterdam, je maakt met de spreiding, een belangrijk deel van de inwoners gelukkig en het gaat altijd om de mensen, niet om de centen.

Mevrouw Rijxman tot slot wens ik u goede gezondheid toe en dit eigenlijk als eerste.

Volgende week mijn column over de Pont en ik garandeer je, je kijkt anders naar de Pont, met een grote glimlach Een fijne week.