Peter van der Lichte

+31 615138699

Interview Professor Harald HHW Schmidt, onderzoeker naar de oorzaak.

Gisteren sprak ik Professor Harald HHW Schmidt. Voorzitter van de afdeling Farmacie van Universiteit Maastricht en tevens onderzoeker. Een onderzoeker naar de oorzaak en niet naar de symptomen.

Eerst maar eens de cijfers.

Bijna 3 miljoen mensen in Nederland zijn geregistreerd met hoge bloeddruk echter hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar. 

De Hartstichting geeft aan dat 1.2 miljoen mensen in de risicogroep behoren, zonder klachten echter wellicht later de gevolgen gaan ervaren, bijvoorbeeld beroertes of hartaanval. 

In Nederland kost het verstrekken van de hoge bloeddrukpillen, de maatschappij miljarden en miljarden. Gaat het niet genoeg omlaag dan doen wij er een pilletje bij. De wereld van de geneeskunde is voor een belangrijk deel gericht op symptomen bestrijden en niet de oorzaak maar daar komt verandering in

.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Professor Harald HHW Schmidt, heeft de oorzaak ontdekt. Een onderzoek dat ‘bij toeval’ is ontdekt en is aangevangen ongeveer 10 jaar geleden. 

Dit onderzoek past in de toename om nieuwe toepassingsmogelijkheden te ontdekken voor bestaande geneesmiddelen en in die richting moet je ook deze ontdekking zoeken echter de patent registratie moet eerst worden afgerond voordat de buitenwereld kennis maakt met deze ontdekking.

Zuurstofradicalen in de wanden van de bloedvaten zijn hier bepalend in. Deze zuurstofradicalen verstoren de natuurlijke werking die nodig is om vernauwing van slagaders te voorkomen. De hogere waardes van het Nox5-eiwit is waarschijnlijk de bron van de zuurstofradicalen.

Binnen twee jaar zal dit onderzoek zijn afgerond mits een sluitende financiering, een fractie van de jaarlijkse kosten voor de hoge bloeddrukpillen buiten hef feit van al het leed zoals hartinfarct of beroertes, geen belemmering is.

Hoge bloeddruk dat behandelt kan worden als bijvoorbeeld een ontsteking of vormen van eczeem, het klinkt zo onwerkelijk maar is zo dichtbij.

Bedankt onderzoeksteam en Professor Harald Schmidt