Laatste column

Vreselijk de moord op advocaat Derk Wiersum, vader, echtgenoot en goed mens. Gevolg van deze moord was gebabbel op TV en radio over de aantasting van en aanslag op onze rechtstaat, wat hypocriet. We worden weer wakker geschud en vergeten alle onschuldige mensen van bijvoorbeeld een vergismoord of WildWest in 2012 in de Staatsliedenbuurt. De slag om de rechtstaat, ons fatsoen, hebben wij allang verloren en losgelaten.Een rechtsstaat is een staat waarin rechtszekerheid voor de burger geregeld is. De rechter, alleen de rechter bepaalt of iemand zich aan de wet heeft gehouden of niet en straft eventueel. De Opiumwet verbiedt productie, handel en gebruik van drugs.De politiewet regelt dat de politie bij strafrechtelijke zaken, uitsluitend onder het gezag van de officier van justitie werkt.

4 voorbeelden van de verloedering van de rechtstaat:1) Drugsgebruik en drugshandel is al jaren,  een onderdeel van de samenleving. 10.000den mensen verdienen hier een dikke boterham aan. Op een festival wordt voor 5 miljoen euro aan pillen gebruikt. De productie van Spacecake is thuis in de oven.2) Veroordeelde criminelen die   kroongetuige worden voor strafvermindering.3) Buiten de rechter om, iemand beschuldigen en veroordelen van strafbare feiten, zoals oplichting en dan publiekelijk ophangen, middeleeuws.4) De Politie die samenwerkt met een TV programma, niet om mensen op te sporen, maar om te veroordelen van oplichting, buiten de rechter om. Als dan de Hoge Raad later bepaalt dat de persoon onschuldig is, is de publieke opinie al gevormd en aan rectificatie wordt niet gedaan. De gevolgen voor de ten onrechte beschuldigde persoon zijn blijvend en immens groot.

Als wij de rechtstaat enigszins willen redden, moet de overheid, politie en ook de publieke omroep het goede voorbeeld geven. De moord op Derk Wiersum schudt ons even wakker en een ieder moet voor zichzelf maar bepalen welk radertje hij of zij speelt bij drugs maar bij de handhavers een regelmatige drugstest doen is niet meer dan logisch. Hoe kijkt Europa naar Nederland drugsstaat, Nederland middeleeuwse rechtspraak via de media. Is dit waar Nederland zo trots op is?

Ik wil graag enkele seconden stilte voor Derk Wiersum